Proppen papier en een prullenbak als voorbeeld van wat je doet bij opruimen
Periodiek opruimen is een goede gewoonte!

Wat is Landelijke Informatie Opruimweek?

In 2022-2023 hebben we met veel plezier in het voor- en najaar de ‘landelijke informatie opruimweek’ georganiseerd. Professionals van verschillende organisaties hebben hier met plezier aan meegedaan.

Veel organisaties hebben inmiddels de goede gewoonte om periodiek een opruimactie te houden om informatie op orde te houden. In andere organisaties blijft het vaak bij ‘oh, dat is een goed idee!-gesprekken’.

Wij wilden hier verandering in brengen en, professionals die dat willen, helpen om wél in actie te komen. Als je dingen samen doet, gaat het veel gemakkelijker. Dus organiseerden we opruimweken als een gezamenlijke voorjaars- en/of najaarsschoonmaak op het gebied van informatie in je organisatie.

Inmiddels worden onder verschillende noemers opruimacties georganiseerd, zoals Digital Cleanup Day en de Maand van Digitale Fitheid. We hebben daarom besloten om te stoppen met het organiseren van de opruimweken. Maar we blijven je graag van dienst met de gratis toolkit, lees verder hoe je je hiervoor kunt aanmelden.    

Op orde blijven 

In je werk gebruik je diverse tools en in de ‘waan van de dag’ kom je er niet aan toe om de informatie te archiveren op de juiste plek of te verwijderen. Informatie blijft hangen op plekken waar die niet hoort.

In je persoonlijke mailbox, op je bureaublad, in community sites, in je instant messaging tool enzovoort. Ze lopen vol met documenten, berichten en notities.

Je hebt er last van als je iets probeert terug te vinden. Je gaat steeds meer opzien tegen het opruimen en laat het dus maar zitten. Eens in de zoveel tijd stoor je je er dusdanig aan dat je in actie komt. Na een paar uur geef je het op want ‘je moet weer aan het werk!’

Zo hoeft het niet te gaan. Hoe zou het voor je zijn als het op orde blijft?

Precies! Dat is enorm fijn. Dus doe er wat aan!

Gratis toolkit 

De landelijke informatie opruimweken werden ondersteund met een gratis toolkit. Deze toolkits zijn nog beschikbaar voor de deelnemers.  

Deze toolkit bestaat uit 3 delen:

Plan en communicatie-deel: hierin krijg je tips voor het organiseren van een succesvolle opruimweek en voor het enthousiasmeren van collega’s om ook mee te doen.  

Doe-deel: hierin krijg je tips om daadwerkelijk samen aan de slag te gaan.

Evaluatie-deel: hierin krijg je tips om terug te blikken wat de opruimweek je heeft gebracht en om vooruit te kijken hoe je kan zorgen dat jullie altijd ‘bij’ zijn. 

Elk deel van de toolkit is een digi-toegankelijke e-learningmodule. 

De toolkit geeft tips als je met je team of met de hele organisatie wilt gaan opruimen, maar ook als je de opruimweek gebruikt om je eigen werkplek op orde te brengen.

(Lees hier onze privacyverklaring)

Stel dat je niets doet…

Je kunt afwachten tot anderen in je organisatie ingrijpen omdat de hoeveelheid informatie onbeheersbaar en onbetaalbaar wordt gevonden.  

Je kunt afwachten tot de reputatie van jullie organisatie beschadigt raakt, omdat het werk en de verantwoording daarover er onder lijdt dat informatie niet op orde is.  

Kun je dat werkelijk? Of baal je hier zó grondig van als professional, dat je het niet langer kan aanzien? Als dat zo is: doe er wat aan en meld je aan voor de gratis toolkit!

AANMELDEN VOOR DE GRATIS TOOLKIT

Toestemming*