De trap uit de TED Talk van David Rockwell

Welke trap neem jij om je doel te bereiken?

David Rockwell’s TED Talk is een ode aan de trap. Een trap wordt vaak gebruikt als metafoor voor de ups-and-downs in het leven.

Een trap is een hulpmiddel om van een punt A naar een hoger gelegen punt B te komen. Vroeger zochten mensen hogere gronden op voor verering van goden of ter bescherming, bijvoorbeeld om vijanden af te slaan en bij hoog water. Toen gebouwen hoger werden, ook om hoger gelegen etages te bereiken.

Beleving van de trap

De trap oplopen is een metafoor voor vooruitkomen. Je spant je in om je doel te bereiken.

Hoe makkelijk of juist hoe zwaar dit is, staat voor de uitdagingen en obstakels die we op onze weg naar succes vinden. Soms wil je even op adem komen of een stap terug nemen om iets te overwinnen voordat je verder kunt.

Via een trap kunnen we ook juist naar beneden gaan. Bijvoorbeeld om naar een lagere etage te gaan en de mensen daar te ontmoeten. En ook wanneer we een gebouw ontvluchten in geval van nood.

Als we op een trap lopen, bepaalt de vorm ervan onze ervaring. Stel je even voor dat je een monumentale trap oploopt. Je loopt langzaam en ferm, omdat de treden breed zijn. Dat is een totaal ander gevoel dan bijvoorbeeld steil afdalen in een oude pub.

Je doel bereiken

Veel groeimodellen zijn een trap. Ze illustreren onze ambities. Ze zorgen ervoor dat we denken: “Daar ga ik naartoe.”

De trap helpt ook om onze ambitie te realiseren. Er is een duidelijk begin- en eindpunt. Het aantal stappen (de treden) is bekend. We denken daardoor: “Dat kan ik bereiken” en “Dat ga ik zo doen.”

De praktijk is meestal weerbarstig. Je kunt het gevoel hebben, dat je niet vooruit komt. Of zelfs dat je weer op het punt uitkomt waar je begonnen bent. Ik moet dan denken aan de trappen in illustraties van Escher, zoals Klimmen en Dalen.

Illustratie "Klimmen en Dalen" van Escher. Optische illusie van een oneindige trap.
M.C. Escher, Klimmen en dalen, litho, maart 1960
Bron: museum Escher in het Paleis (Den Haag)

Toch kom je vooruit, zolang je in beweging blijft. Soms heb je net even een ander inzicht nodig om wel die stappen omhoog te kunnen zetten.

Heb jij het gevoel dat jouw organisatie blijft hangen en niet voldoende groeit om het vastgestelde doel te bereiken? Ik help jou graag met het gericht zetten van de juiste stappen zodat je weer die trap omhoog kunt nemen. Vraag een perspoonlijk gesprek aan.

Saskia Giesbers in de Kunsthal

Over Saskia Giesbers

Saskia is de oprichter van Unfold Matters. Ze is een expert op het gebied van veranderen en heeft verschillende (semi)overheidsorganisaties geholpen om een sprong te maken wat betreft hun informatiebeheer. 

Ze wordt vaak een ‘rots in de branding’ genoemd omdat ze mensen vertrouwen geeft in het proces. Met haar unieke aanpak gaat elke verandering als vanzelf. 

Meer inspiratie

Fragment uit de TED Talk van Lori Gottlieb