Mensen op een station op weg naar werk en school. Bij flexibel werken waren zij misschien op weg naar een andere plek of zouden zij thuis werken...

Waarom de tijd van medewerkers niet efficiënt benut wordt

Dave Coplin, Chief Envisioning Officer bij Microsoft, pleit in zijn RSA Animate (talk) “Re-imagining work: Shifts in the digital revolution” (2013) voor flexibel werken door kenniswerkers.

Flexibel werken houdt in dat je als kenniswerker zelf bepaalt waar je werkt, wanneer je dat wil en dat je ook werkt hoe je wil. Hulpmiddelen die je nodig hebt, heb je bij je of kun je digitaal bereiken.

De nadelen van kantoor

Het zou niet meer nodig moeten zijn om naar kantoor te reizen. Toch is forenzen nog de norm. Van de 8,3 miljoen verplaatsingen in de ochtendspits gaat 46% naar werk of zakelijk bezoek en 31% naar school (CBS) gemiddeld over een afstand van 15-35 kilometer (CBS).

Een kantoor is bovendien vaak niet de meest fijne plek om te werken. Veel mensen voelen zich onprettig in kantoortuinen. Ze voelen zich bekeken en gecontroleerd. Ze kunnen zich niet concentreren omdat ze steeds onderbroken en afgeleid worden.

Gebrek aan vertrouwen

De reden dat we toch nog voornamelijk zo werken is doorgaans een gebrek aan vertrouwen. Managers die hun medewerkers onvoldoende vertrouwen. Collega’s die elkaar onvoldoende vertrouwen. Mensen voelen zich daardoor gedwongen om heel zichtbaar en duidelijk merkbaar aan het werk te zijn, bijvoorbeeld door veel mails te sturen.

Heb jij vertrouwen en kan jij loslaten?

Saskia Giesbers in de Kunsthal

Over Saskia Giesbers

Saskia is de oprichter van Unfold Matters. Ze is een expert op het gebied van veranderen en heeft verschillende (semi)overheidsorganisaties geholpen om een sprong te maken wat betreft hun informatiebeheer. 

Ze wordt vaak een ‘rots in de branding’ genoemd omdat ze mensen vertrouwen geeft in het proces. Met haar unieke aanpak gaat elke verandering als vanzelf. 

Meer inspiratie

Fragment uit de TED Talk van Lori Gottlieb
Waarom een deadline die dichtbij is het beste werkt