Waarom een deadline die dichtbij is het beste werkt
Hoe vaak is het niet dat je denkt: “Waar is de dag… de week… dit jaar… gebleven? Het is omgevlogen!” Wij zijn helemaal niet zo goed in het halen van deadlines als we zouden willen.
Tim Urban illustreert in zijn TED Talk “Inside the mind of a master procrastinator” hoe dit komt.
We hebben een Rational Decision-Maker in ons brein. Die kijkt vooruit, ziet wat er moet gebeuren en maakt een plan om geleidelijk maar gestaag het doel te bereiken. Vervolgens gaat hij dat plan uitvoeren. Gaat prima dus, zou je denken.
Maar… in ons brein zit ook een Instant Gratification Monkey. Die leeft in het moment. Hij vindt het plan helemaal niet leuk en wil liever spelen. De aap neemt het roer over van de Rational Decision-Maker en geeft zich over aan ‘de waan van de dag’. Er is immers nog tijd genoeg voor de deadline…
Om te zorgen dat er toch dingen gebeuren, heeft de Instant Gratification Monkey een beschermengel: het Panic Monster. Het Panic Monster wordt wakker als een deadline bijna is bereikt of er iets anders gebeurt met consequenties. De aap is bang van het monster en vlucht weg. De Rational Decision-Maker kan daardoor weer het roer nemen.
Hierdoor kun je alsnog de acties uitvoeren die nodig zijn en het doel bereiken. Kans is wel groot dat je dingen gaat afraffelen. Wat je in een paar uur of dagen die je nog resten schrijft of maakt, zal niet je beste werk zijn.
Urban benadrukt het belang van deadlines. Zonder deadline wordt het Panic Monster niet wakker en is het vaak zo dat je acties oneindig blijft uitstellen. Het is niet zo dat het niet lukt om een droom te realiseren; je bent door je Instant Gratification Monkey niet eens in staat om eraan te beginnen.
Over het algemeen is het zo: hoe groter de prestatie, hoe groter ook de consequenties en dus hoe groter de paniek die toeslaat als het Panic Monster wakker wordt. Wanneer je op deze manier werkt, dan ga je in feite van crisis naar crisis.
Ik ben daarom een voorstander van kleine (tussen)resultaten met een deadline die dichtbij is. Bijvoorbeeld een deadline op morgen, in plaats van op volgende week. En een deadline voor over 2 weken, in plaats van over 2 maanden of 2 jaar.