Bekijk de TED Talk van Liz Kleinrock.

De waarde van het doorbreken van taboes

Liz Kleinrock is een basisschoollerares. In haar TED Talk vertelt ze over belangrijke onderwerpen, behandeld met de kinderen in haar klas. Haar tips voor het bespreken van taboe-onderwerpen en omgaan met schaamte en ongemak zijn waardevol voor iedereen.

ONBESPREEKBARE ONDERWERPEN

Een taboe is een onderwerp waarbij mensen ongemak voelen, als het ter sprake komt. Kleinrock noemt racisme, (gender)ongelijkheid, LGBTQ en ‘consent’ als voorbeeld. Er is geen lijst van taboe-onderwerpen. Al wordt wel gezegd dat je het op verjaardagen nooit over religie en politiek moet hebben.

Je hebt een taboe te pakken als een opmerking een hoos aan heftige reacties oproept. Sommigen vinden het een rare opmerking en beginnen hard te lachen. Anderen vinden de opmerking ongepast en vallen degene aan die het zei. “OMG, you can’t say that!” Degene die het zei, is waarschijnlijk verbaasd en overweldigd door al deze reacties.

ONCOMFORTABEL GEVOEL VERMIJDEN

Je kunt instinctief reageren en proberen zo snel mogelijk uit deze ongemakkelijke situatie te raken: vechten of vluchten. Vechten doe je bijvoorbeeld door je stem te verheffen en degene die de opmerking maakte aanspreken. Vluchten kun je doen door snel over te schakelen op een ander onderwerp.

Uit de weg gaan van het onderwerp maakt het alleen maar erger. Als je overgaat op iets anders, kunnen mensen de indruk hebben dat het een acceptabele reactie was. Als je de spreker aanvalt, kan dat bij die persoon een gevoel van schaamte oproepen. Misschien wil hij/zij dan nooit meer over dat onderwerp praten. Wat je weglaat, valt extra op. Zie ook het artikel over het ‘Overlooked’-project.

CRUCIALE 21E EEUWSE VAARDIGHEID

De problemen komen voor in de wereld van ons allemaal, dus iedereen heeft het recht om erover te praten. Het is belangrijk dat we in staat zijn om een onderwerp aan te snijden.

Van jongs af aan leren we basisconcepten om met elkaar in gesprek te kunnen gaan. Om het over ‘ongelijkheid’ te hebben, moet je weten wat ‘hetzelfde’ en ‘anders’ is en de impact van ‘macht’. Om het over ‘consent’ te hebben moet je bekend zijn met fysieke grenzen en in staat zijn om iemands lichaamstaal en toon te begrijpen. Vaardigheden die helpen om allerlei taboe-onderwerpen bespreekbaar te maken.

Ook tools en strategieën die ons leren hoe te denken moeten worden aangereikt, want het gaat niet over wat we moeten denken. Zoals toegeven dat je iets niet weet, vragen stellen, observeren, kritisch denken en eigen ervaringen delen.

Zijn er onderwerpen in jouw organisatie die onbespreekbaar zijn? Ik geef je graag ideeën hoe je die naar boven haalt en er goed mee omgaat, zodat ze jullie veranderingen een impuls geven. Neem contact op en maak een afspraak voor een kennismakingsgeprek.

Saskia Giesbers in de Kunsthal

Over Saskia Giesbers

Saskia is de oprichter van Unfold Matters. Ze is een expert op het gebied van veranderen en heeft verschillende (semi)overheidsorganisaties geholpen om een sprong te maken wat betreft hun informatiebeheer. 

Ze wordt vaak een ‘rots in de branding’ genoemd omdat ze mensen vertrouwen geeft in het proces. Met haar unieke aanpak gaat elke verandering als vanzelf. 

Meer inspiratie

Waarom een deadline die dichtbij is het beste werkt
Waarom het belangrijk is om te bepalen waarover je keuzes maakt