Als we geen moeite willen doen, dan zullen we nooit vliegen!
“We moeten het anders doen.” We denken en zeggen zoiets heel vaak, en elke keer is het weer lastig om het daadwerkelijk anders te doen. Vaak schrikken we ervoor terug om te doen wat nodig is voor die transformatie of we haken halverwege af.
De geboorte van een vlinder
Op een zonnige middag zat een man in zijn tuin. Aan een tak zag hij een cocon die net begon open te gaan. Door de kleine opening wrong een vlinder zich naar buiten. De man was verbaasd, want hij wist niet dat de geboorte van een vlinder zo lastig was. Hij keek toe.
Anderhalf uur lang was de vlinder druk bezig. Waarschijnlijk was hij daardoor moe geworden, want ineens stopte de vlinder. De man, die erg van vlinders hield, besloot de vlinder te helpen. Hij ging naar zijn keuken om een schaar te halen. Toen hij terugkwam zat de vlinder nog steeds in de cocon.
De man knipte de cocon open zodat de vlinder zonder moeite naar buiten kon. Hij schrok. In plaats van een mooie vlinder, zag hij een opgezwollen lijf en verschrompelde vleugels. Wat was er misgegaan?
Door zijn medelijden voor de vlinder had de man zich niet gerealiseerd dat het noodzakelijk was voor de vlinder om zich door het gat in de cocon te wurmen. Op die manier worden vitale vloeistoffen vanuit het lijf in de vleugels geduwd zodat die sterk worden en de vlinder kunnen dragen. Dit proces was precies wat de vlinder nodig had.
vlieg met me mee…
Wat voor de vlinder geldt, geldt ook voor ons. Als we geen moeite willen doen, dan zullen we nooit vliegen.
Persoonlijke ontwikkeling begint met een doorbraak. Soms letterlijk zoals bij de vlinder. Je wordt je bewust van een nieuwe wereld en wilt er dolgraag naar toe. Je moet dan voldoende doorzettingsvermogen hebben om te doen wat nodig is. De tijd nemen om los te komen van ‘het oude’ en jezelf om te vormen tot wat anders. Dit transformatieproces maakt je bovendien sterk om te floreren in die nieuwe wereld.
De transformatie in een organisatie is meer dan een optelsom van dergelijke individuele ontwikkelingen. Iedereen die betrokken is bij de organisatie maakt de ontwikkeling door, maar vaak gebeurt dit op verschillende momenten in de tijd. Soms zijn er per persoon meerdere doorbraken nodig omdat iemand in diverse sociale settings werkt.
De ontwikkeling is ook nooit helemaal voltooid. Wat voor de organisatie inmiddels vanzelfsprekend is, is vaak voor anderen bijzonder. Nieuwe mensen moeten daardoor de transformatie nog doormaken. Zoals de nakomelingen van de vlinder ook allemaal de metamorfose van rups naar vlinder moeten doormaken.
de juiste omgeving
Een transformatie doormaken doe je zelf. Niemand kan je daar mee helpen. Ook al zullen ze waarschijnlijk met je meeleven, je overstelpen met goede raad en een helpende hand toesteken. Zoals de man bij de vlinder. Wat wél kan is jou een omgeving bieden waarin jij je in jouw tempo kan ontwikkelen.
Zit jij in een cocon en ben je, net als de vlinder, klaar om jouw weg naar buiten te vinden en de wijde wereld in te gaan? Ben jij na een doorbraak in een nieuwe wereld gestapt en wil je dat nu ook voor je collega’s? Neem contact op en maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
Bronnen: (vlinderverhaal) Jan Bommerez en Kees van Zijtveld (2001). “Kun je een rups leren vliegen?” (foto) Pexels.com